Iedereen zegt het, maar doe het maar eens
Iedereen zegt het: “kies voor jezelf”. Het klinkt alsof het net zo gemakkelijk is als een eitje bakken. Niet dus! Je komt van alles bij jezelf tegen. Niet voor niets zijn opkomen voor jezelf, jezelf wegcijferen, te veel zorgen voor de ander, jezelf onzichtbaar maken, te veel geven, pleasen, andermans verantwoordelijkheden dragen, één van de meest gebruikte termen aan verbeterpunten bij de meesten onder ons.

 

Ik was een ster in onzichtbaar zijn
Ik was vroeger een ster in mijzelf onzichtbaar maken, wegcijferen, pleasen, te weinig opkomen voor mijzelf. Jarenlang heb ik mijzelf gecoacht om deze hardnekkigheden te elimineren uit mijn gewoonten. En juist ruimte te maken voor wie ik ben en wat ik wil. Te kiezen voor mijzelf.

 

Waarom kies je wel voor de ander en niet voor jezelf?
Het is natuurlijk heel mooi en liefdevol als je veel geeft om de ander. Echter bij alles wat te is, gaat er iets mis. Het klopt niet voor jezelf en ook niet voor de ander. Je neemt te veel of te weinig ruimte in en dat heeft ook zo zijn impact op de ander. Geef je te veel, dan is dat lekker makkelijk en fijn voor de ander. Niettemin kost het je te veel energie.

 

En als je denkt dat het altijd fijn is voor de ander heb je het mis. Geef je te veel, dan geef je de ander niet altijd ruimte om jou wat te geven. Daar kun je beiden ook weer last van hebben. Balans in geven en ontvangen is belangrijk om te kiezen voor de ander en voor jezelf.

 

Wat maakt dat je zoveel geeft?
En dan komt nog de vraag: wat maakt dat je zoveel geeft en zelf moeite hebt te ontvangen? Vind jij jezelf de moeite waard om te ontvangen? Ben jij het waard om aan jezelf je eigen liefde en andermans liefde te geven?
Kiezen voor jezelf betekent dat jij jezelf het waard vindt om je hart te volgen. Als je dit te weinig doet, zegt dit heel veel over je eigenwaarde… je onvoorwaardelijke liefde voor jezelf.

 

Kiezen voor jezelf betekent stappen uit je bekende, ‘veilige’ omgeving
Kiezen voor jezelf vraagt ook iets van jezelf. Het gevoel hebben dat je het anders wilt is in zekere zin nog spelen op safe. Het speelt nog in je hoofd en is nog geen realiteit. Als je écht de bereidheid hebt om te kiezen voor jezelf betekent het óók daadwerkelijk ernaar handelen. Uit je comfortzone durven stappen, je veilige omgeving loslaten, alle ongemakken durven aangaan, ervaren, erkennen en accepteren, weerstand van jezelf, tegengas uit je omgeving. Pijn en verdriet die je ervaart, naast het gevoel dat je weet dat je goed bezig bent.

 

Kiezen voor jezelf is doodeng, voor iedereen!
Kiezen voor jezelf is zo dubbel en zo lastig. Het brengt je uit je evenwicht. Je hebt het gevoel de controle kwijt te raken. Je raakt het overzicht kwijt en voelt alleen maar chaos. Dan is het niet gek dat je weer terug wilt naar het oude vertrouwen. En velen kiezen dan ook weer voor deze oude weg. Vertrouwt voelt veilig, zelfs als het in werkelijkheid niet (meer) veilig voelt. En ja, dan zijn we toch wel weer blij met onze schouders die alles blijven dragen, onze beschermingsmechanismen die zorgen voor de muren en de maskers.

 

Blijven geloven in waar je naartoe wilt
Dit zijn echter juist de momenten dat je moet blijven vertrouwen. Dan helpt het als je stilstaat bij waar je nu bent, waar je vandaan komt en waar je naar toe wilt. Dit zijn de momenten dat je als een adelaar boven het geheel moet vliegen om rust te voelen. Om je pad te zien, je hart te voelen en intuïtief weten: “ik ben goed bezig, ondanks alles wat ik voel. Ondanks al mijn heftigheid en chaos. Ik ben goed bezig en ik heb vertrouwen in mijzelf.”

 

Kies vanuit je verlangen
Vertrouwen dat je goed bezig bent en vertrouwen in jezelf, dat is pas kiezen voor jezelf. Niet alleen kiezen voor jezelf vanuit je hoofd, maar kiezen vanuit een verlangen. Kiezen voor jezelf en onvoorwaardelijk alles wat je tussentijds voelt accepteren en hart-stappen maken. Nieuwe acties voor jezelf, nieuwe keuzes richting je omgeving. Continu blijven kiezen voor jezelf, dag in dag uit. Omdat je gelooft dat er meer is dan wat je nu voelt. Omdat je meer verdient dan je nu hebt.

 

Kiezen voor jezelf is het mooiste wat er is.

En ook het beste voor jouw hart en jouw omgeving.

Maar zeker niet het makkelijkste om te doen.

Je hebt lef, moed, vastberadenheid, een goede dosis zelfliefde nodig.
En een goed vangnet die jou opvangt,

 maar ook weer zacht de lucht in gooit om verder te springen.

 

Nu vraag jij je misschien af
Hoe doe ik dit? Hoe ontstaan nieuwe deuren en oplossingen die ik nooit verwacht? Hoe vertrouw ik op iets, terwijl ik niet eens weet waarop? Hoe ga ik om met mijn twijfels in gedachten en gevoelens? Hoe hou ik vertrouwen? Hoe voel ik ondanks de lastige situatie toch geluk en blijdschap? Hoe voorkom ik dat ik thuis niet door stress en emotionele druk mijn grip verlies en verander in een heks op een bezemsteel?

Ik wens ook voor jou dat jij in gemak, harmonie en overvloed je eigen paradijs kan creëren. Dat je leert je eigen coach te worden om je verlangens om te zetten naar werkelijkheid. Om een leven te krijgen dat past bij je hart en je diepste verlangens.

 

Over enkele dagen ontvang je deel 2 van mijn blog en geef ik je een kijk in mijn dagelijks leven. Ik laat je zien hoe ik omga met kiezen voor mijzelf. Kiezen voor het leven dat ik verdien. 

Ik ben heel benieuwd wat ‘kiezen voor jezelf’ voor jou betekent en hoe je hiermee omgaat in jouw dagelijks leven. Laat je reactie achter onder mijn blog.

 

Heb je vragen of heb je interesse in een gratis 1/2 uur skypesessie met mij? Stuur een bericht via het contactformulier.

 

Ik wens je magische dagen toe vol liefde, licht en leven.

Love & Power
Ninan